info@igem.com.tr 0 232 445 2828

Gastroskopi

Ucunda kamera olan ince ve bükülebilen bir boru yardımıyla ağızdan girilerek yemek borusu, mide ve onikiparmak barsağı hastalıklarının incelemesi yapılır. Direkt olarak gözle incelendiği için güvenilir yöntemdir. Bu şekilde sorunun daha iyi anlaşılması ve geç kalınmaksızın çözümü sağlanır. Röntgen ile ortaya konamayan hastalıklar gastroskopi ile kolayca teşhis edilebilir.


Gastroskop, ucunda hassas mikrokamera bulunan bükülebilir ince bir tüptür. İçinden yollanan ince bir tel yardımıyla doku örneği alınabilir(biyopsi), Polip çıkartılabilir polipektomi), Kanayan bölgelere müdahale yapılabilir(skleroterapi).


Tüm bu işlemler sırasında hasta acı duymaz. Gastroskopi güvenli bir yöntem olup, komplikasyon riski çok düşüktür.


Gastroskopi Ne Zaman Gereklidir ?

  • Yutma ve çiğneme ile ilgili problemleriniz,
  • Devam eden mide ekşime ve yanmaları,
  • Karın ağrısı,
  • Üst Sindirim sisteminden kanamalar,
  • Kusmalar,
  • Çekilmiş olan mide ve barsak filmlerinde anormal bulgular varsa

Bu işlemin Alternatifleri;

  • baryumlu mide ve duodenum grafisi
  • Tedaviyi reddetmek ve hastalığın olan tüm risklerini kabul etmektir.

Gastroskopik İncelemeye Nasıl Hazırlanılır?

Bu işlemden 6-8 saat kadar önce hiçbir şey yenilmemelidir. Eğer doktorunuzun size önereceği başka şeyler varsa dinleyiniz. Lokal anestezi için başka bir şeye gerek yoktur.


Gastroskopi İşlemi Nasıl Olur?

İşleme başlamadan önce bulantıyı önlemek için ağzınıza spray şeklinde lokal anestezik bir madde sıkılır. Fazla stresi olan hastalara ise damar yoluyla sakinleştirici uygulanması (Midozolam) gerekebilir. Doktor, 1-2 dakika sonra gastroskopu boğazınızdan aşağı doğru ilerleterek yemek borusu (özefagus), mide ve duodenumda (on iki parmak barsağı) her hangi bir enfeksiyon (gastrit), ülser veya anormal gelişim olup olmadığını videoendoskopla inceler ve gerekirse doku örnekleri alarak tetkike gönderir yada polip gibi bazı anormal gelişimler varsa çıkartabilir. Gastroskopi ile üst sindirim sistemi kanamaları durdurulabilir, yutulmuş olan yabancı cisimler (toplu iğne vs) çıkartılabilir. İnceleme işlemi bittikten sonra doktor gastroskopu geri çekerek çıkartır. İşlem genelde 7-8 dakika kadar zaman almaktadır.


Gastroskopik İncelemeden Sonra Neler Olabilir?

İşlemden sonra belli bir süre (1/2 saat kadar) gözleme alınırsınız. Eğer işlem sırasında damar yoluyla sedatif enjeksiyonu uygulandıysa 4 saat sonraya kadar hiç bir şey yenilmez içilmez, ayrıca bu süre içinde araba kullanmamalısınız, yani yanınızda sizi eve bırakacak birisi olmalıdır. İşlemden sonra boğazda hafif bir yanma olabilir. Doktorunuza daha sonra neler yapmanız gerektiğini sorunuz.


Gastroskopinin Faydaları Nelerdir?

Bu işlem doktorunuzun daha doğru teşhis koymasını ve bazı problemlerin tedavisini sağlar.


Bu İşlemin Ne Gibi Riskleri Olabilir?

  • İşlemden önce uygulanan lokal anestezik madde yeterli olmayabilir ve bir miktar rahatsızlık duyabilirsiniz.
  • Steril olmayan ve deneyimsiz ellerde yapılan endoskopilerle enfeksiyon, kanama ve perforasyon riskleri olabilir.

Doktorunuza bu risklerin neler olduğunu sorunuz.


Ne Zaman Doktorunuzu Aramalısınız?

  • Gittikçe kötüleşen ağrınız varsa
  • Bulantı ve kusmalarınız devam ederse
  • Ateşiniz çıkarsa